Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

 „Sienos“ demaskuotas verslininkas Saulius Girčys šalinamas iš LSDP

 „Sienos“ demaskuotas verslininkas Saulius Girčys šalinamas iš LSDP

Saulius Girčys (nuotrauka iš politiko „Facebook“ profilio)
Šarūnas Černiauskas
2022 12 21
Visi autoriaus tekstai →
Medienos produkcija prekiaujantis verslininkas Saulius Girčys turės atsisakyti planų siekti Elektrėnų tarybos nario mandato. Po „Sienos“ ir partnerių tyrimo S.Girčys šalinamas ir iš Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) sąrašo, ir iš partijos.

Vasarą įsigaliojo ES sankcijos rusiškos ir baltarusiškos medienos importui. Būtent dėl savo požiūrio į sankcijų taikymą S.Girčys metamas iš LSDP gretų. Partija ne tik šalina S.Girčį iš kandidatų sąrašo ir partijos gretų, bet ir viešai reikalauja, kad jo atžvilgiu veiksmų imtųsi teisėsauga.

Antradienį „Siena“ su užsienio partneriais publikavo tyrimą „Pinokiai“, kuriame nagrinėjome galimą sankcijų rusiškai ir baltarusiškai medienai apeidinėjimą, uždraustas prekes į Europos Sąjungą įvežant kaip „kirgiziškas“ ar „kazachiškas“. Vievio bendrovės „Vivalsa“ akcininkas ir vadovas S.Girčys tapo centrine šio tyrimo figūra.

Dar neseniai rusiškomis medienos granulėmis prekiavusi „Vivalsa“ po sankcijų įsigaliojimo pakeitė savo veiklos geografiją – bent jau popieriuje. Granulės įmonės asortimente išliko, bet pasikeitė jų kilmės šalis. Vietoj Rusijos atsirado Kirgizija ir Kazachstanas.

Klientais prisistatę „Sienos“ žurnalistai apsilankė „Vivalsoje“. Ten pats S.Girčys atviravo, kad „kirgiziškos“ granulės nėra iš tos šalies, kuri nurodyta ant pakuočių.

„Tempia iš Baltarusijos, bet kadangi negalima – tai padaro kirgiziškus dokumentus“, – pasakojo socdemas.

Jis taip pat nuramino, kad tokių prekių pirkimas klientams jokios rizikos nekelia. Ir pasisiūlė pats pakeisti prekių kilmės šalį į Lietuvą:

„Ponia, ant granulės yra neparašyta, kur jinai yra pagaminta. Ant mūsų pirkimo dokumentų irgi neparašyta. Jūs perkat iš manęs, iš Lietuvos prekiautojo. Norėsit – galiu net įrašyti „medžio granulės LT“. 

S.Girčį kandidatu į Elektrėnų tarybą iškėlę socialdemokratai tokio jo elgesio nutarė netoleruoti. LSDP „Sieną“ informavo, kad Vievio verslininkas šalinamas ir iš kandidatų sąrašo, ir iš partijos.

„Baltarusija kare nedalyvauja“

„Sienai“ jau oficialiai susisiekus su S.Girčiu ir papasakojus apie menamų klientų vizitą, jis neneigė kalbėjęs apie baltarusišką prekių kilmę. Vis dėlto verslininkas tvirtino tik numanantis, kad granulės gali būti ne iš Kirgizijos.

„Aš tiesiog darau prielaidą“, – tikino S.Girčys. Ir pažymėjo nematantis problemos prekyboje baltarusiška produkcija, kurios įvežimą draudžia ES sankcijos.

„Ne, nemanau, kad mano rankos yra suteptos krauju. Todėl, kad… net jei tos granulės yra iš Baltarusijos, tai Baltarusija iš esmės kare nedalyvauja“, – teigė jis.

Saulius Girčys demonstruoja savo prekių asortimentą ( Andriaus Švitros / „Sienos“ nuotr.)

Politikas patvirtino dalyvausiantis artėjančiuose savivaldos rinkimuose kaip LSDP kandidatas į Elektrėnų tarybą. Po „Sienos“ tyrimo politikui teks keisti planus. 

Šalina iš partijos ir kreipiasi į teisėsaugą

LSDP S.Girčio veiksmus vertina maksimaliai griežtai. Partija viešai reikalauja, kad Vievio verslininku užsiimtų teisėsauga.

„Žurnalistiniame tyrime cituojamo S. Girčio komentarus ir elgesį vertiname kaip nepateisinamus ir netoleruotinus. Baltarusija yra aktyvi Rusijos vykdomos invazijos į Ukrainą dalyvė, suteikianti savo teritoriją ir oro erdvę atakoms prieš Ukrainą. Mūsų nuomone, įmonės vadovo veiksmus ir siūlymą galimai klastoti sankcionuotų prekių kilmės dokumentus turėtų įvertinti ir teisėsauga – apeidinėti įvestas sankcijas yra ne tik amoralus poelgis vykstant karui, bet ir nusikaltimas“, – „Sienai“ teigė LSDP komunikacijos vadovas Justinas Argustas.

Pasak jo, „Vivalsos“ vadovo LSDP kandidatų sąraše nebeliks. S.Girčys taip pat tebėra vienas LSDP Elektrėnų skyriaus vadovų. Su šiuomis pareigomis, kaip ir su naryste partijoje, jam teks atsisveikinti.

„S. Girčys, kaip liudija jūsų atlikto tyrimo surinkti duomenys, savo veiksmais ir komentarais menkina socialdemokratų partijos, kurios narys yra, reputaciją. Pagal partijos statutą, toks elgesys užtraukia pačią griežčiausią nuobaudą – šalinimą iš partijos. Artimiausiu metu Elektrėnų skyrius, kurio narys ir yra Girčys, renkasi ir spręs dėl pašalinimo – tiek iš kandidatų sąrašo į miesto tarybą, tiek iš partijos“, – teigė J.Argustas.

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.