Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Ministerija: šeimų gynėjų kelionė į Italiją kompromituoja valstybės siekius

Ministerija: šeimų gynėjų kelionė į Italiją kompromituoja valstybės siekius

Pasaulio šeimų kongreso Veronoje akimirja (stopkadras iš „CitizenGO“ YouTube kanalo)
Šarūnas Černiauskas
2021 04 06
Visi autoriaus tekstai →
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) reaguoja į „Sienos“ tyrimą apie šeimų gynėjų projektą, kai dalis iš valstybės skirtų pinigų panaudota kelionei į prieštaringai vertinamą renginį Italijoje, siejamą su Kremliui artimo Rusijos oligarcho interesais. Ministerijos vertinimu, po šeimų gynimo vėliava susivienijusios organizacijos „kompromituoja“ valstybės paramą ir siekius.

Tokią poziciją SADM išsakė vertindama Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos (NŠTA) delegatų kelionę į 2019 m. Veronoje vykusį Pasaulio šeimų kongresą. Kaip skelbėme „Sienos“ tyrime, šiame renginyje buvo Rusijos oligarchui Konstantinui Malofejevui artimų veikėjų. K.Malofejevui taikomos tarptautinės sankcijos dėl ryšių su Rusijos remiamais Ukrainos separatistais.

Renginyje Veronoje dalyvavo K.Malofejevo patikėtiniu laikomas Aleksejus Komovas, įvardijamas kaip Šeimų kongreso „regioninis atstovas“ iš Rusijos. Kongrese taip pat dalyvavo Ispanijos organizacija „CitizenGO“, kuri derėjosi dėl solidžios piniginės paramos iš K.Malofejevo ir mainais siūlė oligarcho žmogui skirti vietą organizacijos taryboje. „CitizenGO“ neigė gavusi pinigų iš K.Malofejevo, tačiau organizacijos tarybos nariu tapo jau minėtas A.Komovas.

Ministerija apgailestauja

NŠTA pirmininkės Violetos Vasilauskienės ir dar vieno šios organizacijos delegato dalyvavimas Veronos kongrese buvo apmokėtas valstybės lėšomis. Tam panaudoti pinigai iš projekto „AŠIS“, kurį NŠTA vystė kartu su Laisvos visuomenės institutu (LVI), jaunimo sambūriu „Pro Patria“ ir kitomis konservatyviomis organizacijomis. SADM vertinimu, kelionė į Veroną neatitinka valstybės interesų.

„SADM pozicija vienareikšmė – tokius ryšius ir susitikimus SADM vertina neigiamai. Tokie valstybės lėšomis finansuojamų organizacijų veiksmai ne tik menkina pačius konkursus, bet ir kompromituoja finansuojamų konkursų idėją bei siekius. (...) Nuoširdžiai apgailestaujame, kad jau įvykus konkursams (konkursai vykdyti 2018-2019 m.), atskiros organizacijos, joms teikiamą išankstinį pasitikėjimą kompromituoja vykdydamos veiklas ir bendraudamos su žmonėmis ar organizacijomis, kurios nebūna įvardijamos teikiant paraiškas“, – raštu pateiktame komentare teigia ministerija.

Anot SADM, kelionė į Veroną su ministerija derinama nebuvo.

Dešimtys tūkstančių – neįvardintiems ekspertams

NŠTA atsisako leistis į diskusijas apie projektui „AŠIS“ skirtų lėšų panaudojimą ir nedetalizuoja, kaip per trejus metus buvo išleisti valstybės skirti 180 tūkst. eurų. Šiek tiek aiškumo įneša SADM pateiktos projekto finansinės ataskaitos.

Iš dokumentų matyti, kad NŠTA ir projekto partnerių algoms galėjo būti išleista tik dalis biudžeto. Dešimtys tūkstančių nukeliavo į abstrakčias eilutes – „ekspertų ir konsultantų“ paslaugoms bei „kitoms paslaugoms“.

2018 m. NŠTA, LVI, „Pro Patria“ ir partneriai iš valstybės gavo kiek daugiau nei 55 tūkst. eurų. Liūto dalis šios sumos – beveik 39 tūkst. eurų – nugulė eilutėje „kitos paslaugos“. Kiek detalesnis vaizdas pateikiamas 2019 ir 2020 m. projekto „AŠIS“ ataskaitose.

Užpernai „kitų prekių ir paslaugų“ eilutėje nurodyta tik apie 3 tūkst. eurų, tačiau daugiau nei 28 tūkst. eurų teko „ekspertų ir konsultantų paslaugų įsigijimo išlaidoms“. Pernai ekspertams ir konsultantams teko 21,5 tūkst. eurų.

Kas tiek ekspertai ir konsultantai – nustatyti nepavyko.

Ši publikacija –  dalis tarptautinio žurnalistinio tyrimo, kurį „Siena“ atlieka su „Fundacja Reporterów“ (Lenkija) ir kitais užsienio partneriais. Publikacija finansuojama IJ4EU lėšomis.


„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.