Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Po „Sienos“ tyrimo – siūlymai plėsti sankcijas Baltarusijai

Po „Sienos“ tyrimo – siūlymai plėsti sankcijas Baltarusijai

Aliaksandras Lukašenka ir Viktoras Šeimanas (president.gov.by nuotr.)
Siena.lt
2021 10 16
Visi autoriaus tekstai →
Pandora Papers tyrimas „Zimbabkės“, atskleidęs Baltarusijos elito ryšius su valstybiniu aukso paieškų Zimbabvėje projektu, gali praplėsti ES sankcijų sąrašus. Europarlamentaras Petras Auštrevičius teigia matantis poreikį inicijuoti sankcijų praplėtimą, įtraukiant naujas pavardes, tiesiogiai susijusias su Zimbabvės auksu.

Praėjusią savaitę publikuotas tyrimas parodė, kad Baltarusijos visuomenei nebuvo sakoma tiesa apie susitarimus tarp kaimyninės šalies ir Zimbabvės. „Siena“ kartu su „Belarusian Investigative Center“ (BIC) žurnalistais atskleidė, kad aukso paieškomis užsiimanti bendrovė, pristatyta kaip „jungtinė įmonė“ tarp Zimbabvės iš Baltarusijos, iš tikrųjų buvo valdoma asmenų, siejamų su Aliaksandro Lukašenkos aplinka.

Bendrovė „Zim Goldfields“ įsteigta 2018 metais, po A.Lukašenkos dešiniosios rankos, tuomečio Prezidento reikalų valdybos viršininko Viktoro Šeimano vizito Zimbabvėje. Įmonė pristatinėta kaip jungtinis Baltarusijos ir Zimbabvės projektas, V.Šeimanas kalbėjo apie naudą Baltarusijos valstybei. Tačiau tai nebuvo tiesa. 

30 proc. „Zim Goldfields“ akcijų priklausė Zimbabvės valstybinei korporacijai „Zimbabwe Mining Development Corporation“, 70 proc. – Jungtinėje Karalystėje registruotai bendrovei „Midlands Goldfields“. Nutekėję Pandora Papers dokumentai rodo, kad faktiniais šio verslo savininkais buvo verslininkas Aleksandras Zingmanas bei Sergejus Šeimanas – susitarimus dėl aukso paieškų valstybės vardu sudariusio V.Šeimano sūnus.

Europarlamentaro P.Auštrevičiaus vertinimu, tyrime atskleista informacija verta ES institucijų dėmesio. Savo ruožtu, Baltarusijos pusėje tvyro tyla ir agresija. Aukso paieškas Zimbabvėje vykdžiusi Baltarusijos įmonė atsisako atskleisti darbo rezultatus, o Baltarusijos propaganda bombarduoja tyrimą atlikusius žurnalistus.

P.Auštrevičius kalba apie sankcijas

Europarlamentaro P.Auštrevičiaus vertinimu, „Sienos“ ir „Belarusian Investigative Center“ tyrimas atskleidė akivaizdų piktnaudžiavimą. Politikas taip pat pažymi, kad „Zim Goldfields“ plėtojama veikla itin žalinga Afrikos gamtai.

Tačiau, anot jo, Baltarusijos režimo posūkis į Afriką neturėtų stebinti. Esą tokiose šalyse kaip Zimbabvė, diktatoriui lengviau rasti bendraminčių.

„Būkime atviri. Zimbabvė – Mugabės režimo nustekenta valstybė, korumpuota. (...) Tokie korumpuoti režimai – jie suranda vieni kitus“, – kalbėjo P.Auštrevičius.

Realiausiu kandidatu papildyti sankcijų sąrašus europarlamentaras laiko būtent Viktoro Šeimano sūnų.

„Neatmesčiau galimybės, kad Šeimanas yra tiesiog statytinis ir investuoja Lukašenkos šeimos pinigus, – svarstė P.Auštrevičius. – Net neabejoju, kad Šeimano sūnus nėra atskiras ir nepriklausomas veikėjas, investuotojas. Tuo tikėti būtų naivu. (...) Be jokios abejonės, jis puikiai tinka praplėstam sankcijų sąrašui.“

Petras Auštrevičius (Gretos Skaraitienės / Fotobankas.lt nuotr.)

Pašnekovas informavo „Sienos“ tyrimu pasidalinsiantis su Europos išorės veiksmų tarnyba.

„Tfū ant jo!“

Nuo tyrimo publikavimo praėjo jau beveik dvi savaitės. Nei Aliaksandras Lukašenka, nei kiti oficialūs asmenys niekaip nereaguoja į „Sienos“ ir BIC atskleistus faktus apie vieną artimiausių diktatoriaus bendražygių ir netiesą, Baltarusijos žmonėms skleistą apie „jungtinę įmonę“ Afrikoje. 

Kiek kitaip reaguoja neoficialusis Minskas – režimo propaganda.

Propagandinis „Telegram“ kanalas „Žoltyje Slivy“ į tyrimą reagavo pareiškimu, neva publikacija melaginga, o publika „šeriama mėšlu iš kastuvo“. Žinoma propagandistė Liudmila Gladkaja „Telegram“ publikavo ištisą tiradą apie Vilniuje apsistojusį BIC žurnalistą Ales Yarashevich. L.Gladkaja pareiškė, neva žurnalistas yra organizuotos grupuotės, siekiančios „sugriauti nepriklausomą valstybę“, narys.

„Tokie informaciniai diversantai kaip Jaroševičius pereina specializuotus mokymus užsienyje“, – teigia L.Gladkaja, kaip to „įrodymą“ pateikdama „Sienos“ ir BIC partnerių, tarptautinio tiriamosios žurnalistikos centro OCCRP veiklą.

Savo tiradą režimo propagandistė papildo tokiais epitetais kaip „klasikinis mediaparazitas“, „anarchistinių grupuočių“ bendrininkas ir „tfū ant jo!“

Aukso kiekiai – komercinė paslaptis

Rengiant šią publikaciją, susisiekėme ir su Baltarusijos įmone „Belgeopoisk“, kuri „Zim Goldflields“ užsakymu Zimbabvėje tyrinėjo potencialius aukso klodus. Šios įmonės vienas akcininkų – Yauhenas Žouneris, buvęs V.Šeimano pavaldinys Prezidento reikalų valdyboje. 

„Belgeopoisk“ direktorius Sergejus Mamčikas patvirtino, kad įmonė dirbo su „Zim Goldfields“. Tačiau darbo rezultatų atskleisti esą negalima.

„Kodėl jūs norite tai sužinoti? (...) Tai komercinė paslaptis“, – sakė jis.

Paklaustas, ar žino tikruosius „Zim Goldfields“ savininkus, pašnekovas buvo lakoniškas: „Nežinau ir nenoriu žinoti“.

Publikacija iš dalies finansuojama Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo lėšomis.


„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.