Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimos korupcijos Jonavos kultūros centre

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimos korupcijos Jonavos kultūros centre

Aivaro Lukošiaus / Laisvės TV iliustracija
Šarūnas Černiauskas, Miglė Krancevičiūtė
2024 09 06
Visi autoriaus tekstai →
Praėjusį mėnesį publikuotas „Sienos“ ir „Laisvės TV“ žurnalistinis tyrimas „Chatos ir atkatai“ jau peraugo į ikiteisminį tyrimą. Šią savaitę teisėsauga nutarė aiškintis Jonavos kultūros centro (JKC) vadovo Sergejaus Jefimenkos praturtėjimo aplinkybes. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo kyšininkavimo.

„Sienos“ ir „Laisvės TV“ tyrime atskleidėme, kaip nuo 2017 metų JKC vadovaujantis S.Jefimenka praturtėjo keliais šimtais tūkstančių eurų, įskaitant ilgą laiką nedeklaruotą nekilnojamąjį turtą Tenerifėje. Tyrimo personažai pasakojo apie įtartinas tendencijas JKC viešuosiuose pirkimuose bei galimą mobingą darbuotojų atžvilgiu. Vienas pašnekovas, sutikęs kalbėti tik anonimiškai, pats prisipažino reguliariai nešęs „atkatus“ S.Jefimenkai.

Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius „Sienai“ patvirtino gavęs S.Jefimenkos atsistatydinimo pareiškimą. Tačiau JKC vadovas iškėlė sąlygą – išeiti jis sutiktų tik su labai solidžiai išeitine kompensacija.

Meras su tokiomis sąlygomis nesutiko, bet, anot jo, šiuo metu nėra ir pagrindo S.Jefimenkos nušalinimui nuo pareigų. Taigi ikiteisminis tyrimas vyksta, o JKC vadovas dirba toliau.

Tikisi platesnio tyrimo

Pirmas į tyrimą „Chatos ir atkatai“ sureagavo Seimo narys Vytautas Bakas, nusprendęs kreiptis į Generalinę prokuratūrą tuoj po premjeros. Prieš keletą dienų politikas gavo atsakymą – Kauno apskrities vyriausiame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo kyšininkavimo.

„Prieš porą dienų gavau pranešimą iš policijos, kad ikiteisminis tyrimas visgi buvo pradėtas. Dėl kyšininkavimo. Tai panašu, kad ir policija mato problemą“, – „Sienai“ teigė V.Bakas.

Vytautas Bakas (Luko Balandžio / BNS nuotr.)

Ikiteisminis tyrimas kol kas apsiriboja vienu Baudžiamojo kodekso straipsniu – kyšininkavimu. Visgi V.Bakas neatmeta galimybės, kad tyrimo eigoje jis gali būti praplėstas ir iki neteisėto praturtėjimo ar kitų įtariamų nusikalstamų veikų.

Analogišką kreipimąsi Generalinei prokuratūrai šią savaitę perdavė ir Jonavos rajono savivaldybė. Meras Mindaugas Sinkevičius raštu pateiktame komentare patikslino, kad savivaldybė į prokurorus kreipėsi dėl galimo turto pasisavinimo, kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo.

V.Bako vertinimu, toks savivaldybės kreipimasis – pavėluotas. Juolab, kad ikiteisminis tyrimas jau pradėtas.

„Dabar ne kreipimosi reikia, o pasidaryti patikrinimą, ar tarnybinį, ar kažkokį tai tyrimą, ar komisiją specialią suburti“, – svarstė Seimo narys.

Norėjo trauktis su maksimalia išeitine

Į prokurorus savivaldybė nutarė kreiptis po to, kai gavo S.Jefimenkos rašytinį pasiaiškinimą. Vis dėlto dar iki šio rašto gavimo meras gavo kitą raštą – JKC vadovo atsistatydinimo pareiškimą. Tiesa, su viena labai konkrečia sąlyga. 

„JKC direktorius S.Jefimenka išreiškė pageidavimą išeiti iš darbo tik šalių sutarimu, su sąlyga, kad jam bus išmokėta 6 VDU dydžio kompensacija. Šis S.Jefimenkos pasiūlymas savivaldybei nėra priimtinas, jam buvo pasiūlyta palikti pareigas savo noru, nemokant išeitinių kompensacijų“, – teigė meras M.Sinkevičius. 

Mindaugas Sinkevičius (Luko Balandžio / BNS nuotr.)

Pasiūlymas trauktis be išeitinės kompensacijos JKC vadovui netiko, ir jis toliau eina kultūros centro vadovo pareigas.

Susipažinęs su šia situacija, Jonavos rajono tarybos narys Žilvinas Galimovas ragina rajono valdžią nušalinti S.Jefimenką nuo pareigų.

„Pirmiausiai ką meras turėjo padaryti, tai laikinai nušalinti nuo darbo pagal darbo kodeksą direktorių, tam, kad jis negalėtų ir neturėtų galimybių iki kol vyksta tyrimas, bandyt kažkokius tai dokumentus susitvarkyt“, – „Sienai“ teigė Ž.Galimovas.

Tačiau S.Jefimenka nuo pareigų nenušalintas, savivaldybė kol kas nesiima ir kitų kontrolės procedūrų.

„Jonavos rajono savivaldybė nušalindama darbuotojus turi vadovautis teisės aktais. Šiai dienai, savivaldybės teisininkų vertinimu, nėra teisinio pagrindo nušalinti JKC direktorių. Dėl įstaigos vadovo tinkamumo toliau eiti pareigas spręsime po prokuratūros išvadų“, – teigė meras M.Sinkevičius. 

Susisiekus su JKC vadovo S.Jefimenka, jis situaciją komentuoti atsisakė.

Saergejus Jefimenka (tyrimo „Chatos ir atkatai“ stopkadras)

Jonavos savivaldybės pranešime apie kreipimąsi į prokuratūrą teigiama, kad S.Jefimenka rašytiniuose pasiaiškinimuose su tyrime „Chatos ir atkatai“ paviešinta informacija nesutinka. Kreipėmės į savivaldybę su prašymu paviešinti šiuos S.Jefimenkos paaiškinimus, tačiau atsakymo negavome. Meras nurodė tik tiek, kad JKC vadovo pasiaiškinimai perduoti teisėsaugai.

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Patreon platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.