Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Prokuratūra neskųs nuosprendžio „Kėdainių robinhudų“ byloje

Prokuratūra neskųs nuosprendžio „Kėdainių robinhudų“ byloje

Aivaras Grybauskas (Andriaus Švitros / „Sienos“ nuotr.)
Šarūnas Černiauskas
2022 05 28
Visi autoriaus tekstai →
Kauno apygardos prokuratūra pakeitė poziciją ir atsisakė planų skųsti išteisinamąjį nuosprendį Aivarui Grybauskui – pagrindiniam Švedijos televizijos SVT ir „Sienos“ tyrimo „Kėdainių robinhudai“ personažui.

Tokį sprendimą priėmė ikiteisminiam tyrimui vadovavęs prokuroras Haroldas Mulevičius, dar prieš tris savaitęs žadėjęs skųsti išteisinamąjį nuosprendį. Tiesa, prokuratūros vadovybė sykiu nusprendė vertinti ir paties „Kėdainių robinhudų“ ikiteisminio tyrimo kokybę, tame tarpe – ir H.Mulevičiaus darbą.

Skundžiasi švedais

Kauno apylinkės teismo Kėdainių rūmuose nagrinėda A.Grybausko baudžiamoji byla baigėsi fiasko dėl teisėsaugos darbo broko. Tai savo sprendime konstatavo teisėja Laima Šablevičienė, pabrėžusi ne tik Švedijos, bet ir Lietuvos pareigūnų neveikimą.

Teismo vertinimu, Lietuvos teisėsauga nesugebėjo įrodyti, kad A.Grybauskas per kratas paimtų drabužių kilmę grindė galimai suklastotais dokumentais, o savo įmonės „Autograiva“ apskaitą tvarkė pažeisdamas įstatymą.

L.Šablevičienė taip pat pažymėjo, kad teisėsauga neapžiūrėjo nė vienos per kratas paimtos prekės, keliolika tonų drabužių paliekant maišuose ir net nemėginant ieškoti Švedijos žurnalistų į rūbus įsiūtų GPS daviklių. Būtent šie davikliai SVT ir „Sienos“ žurnalistus atvedė pas A.Grybauską. Teisėja taip pat pabrėžė, kad ikiteisminiame tyrime niekaip nesiaiškintas A.Grybausko brolio Regimanto vaidmuo – o jis Švedijoje nufilmuotas vagiant iš labdaros organizacijos „Human Bridge“ konteinerių.

Kviečiame prisiminti tyrimą „Kėdainių robinhudai“:

Prokuratūra jau anksčiau aiškino, tiek R.Grybausko veikla, tiek galimai pavogtų prekių realizavimas Lietuvoje negalėjo būti tiriami, nes Švedijos teisėsauga nepradėjo nė vieno tyrimo dėl vagysčių iš „Human Bridge“. Būtent Švedijos pareigūnų neveikimu prokuratūra aiškina ir sprendimą neskųsti išteisinamojo nuosprendžio.

„Tyrimui vadovavęs prokuroras, išanalizavęs teismo nuosprendį ir įvertinęs visas detales, priėmė sprendimą neskųsti išteisinamojo nuosprendžio. Nors Lietuvos teisėsauga ne kartą kreipėsi į Švedijos teisėsaugą ir atsakingas institucijas, jų nedalyvavimas ir galimai pavogtų daiktų nepripažinimas pavogtais, užkerta kelią įrodyti nusikalstamas veikas ir išplėsti kaltinimus. Prekės, kurias Lietuvoje buvo bandoma įrodyti pavogtomis, Švedijoje tokiomis nelaikomos, dėl to nėra pradėtas joks tyrimas, todėl to įrodyti – neįmanoma“, - raštu pateiktame komentare teigia Kauno apygardos prokuratūra.

Vertins prokuroro darbą

Švedijos policija, „Sienos“ žiniomis, nereagavo į daugiau kaip 200 pranešimų apie vagystes iš „Human Bridge“, nors žinojo mažiausiai penkių su šiais nusikaltimais susijusių asmenų tapatybes. Tarp jų – ir Regimantas Grybauskas.

Tačiau Kauno prokuratūros vadovybė neatmeta galimybės, kad teisėja L.Šablevičienė teisingai įvardijo Lietuvoje atlikto ikiteisminio tyrimo trūkumus.

„Kauno apygardos prokuratūros vadovybė vertins, ar ikiteisminis tyrimas buvo atliktas kokybiškai ir ar buvo pritaikyti visi būtinieji procesiniai veiksmai“, - teigiama prokuratūros komentare.

Į klausimą, ar bylą buvo įmanoma sugrąžinti į prokuratūrą, taip mėginant užlopyti teisėjos nurodytas spragas, prokuratūra neatsakė.

Sprendimas neskųsti išteisinamojo nuosprendžio, reiškia, kad teisėjos L.Šablevičienės sprendimas įsiteisėja. Tai reiškia, kad A.Grybauskas galutinai pripažįstamas nekaltu dėl buhalterijos tvarkymo. Tai taip pat reiškia, kad policija privalės jam grąžinti keliolika tonų drabužių, paimtų per pernykštes kratas. Ir, pasirodo, net neapžiūrėtų. O kol vyko teismo procesas, Aivaras jau kvietė į naują dėvėtų rūbų parduotuvę. Šįsyk – Kaune.

Apie tai pasakojome naujausioje ir turbūt paskutinėje „Kėdainių robinhudų“ dalyje:

 

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.