Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Sankcijų ištikto Baltarusijos oligarcho šeima spėjo parduoti banką

Sankcijų ištikto Baltarusijos oligarcho šeima spėjo parduoti banką

Aliaksejaus Aleksino šeima banką perleido kelios dienos iki sankcijų įvedimo (Sienos montažas)
Šarūnas Černiauskas
2021 07 09
Visi autoriaus tekstai →

Baltarusijos oligarcho Aliaksejaus Aleksino, po „Sienos“ publikacijų įtraukto į ES sankcijų sąrašus, šeima perleido vieną didžiausių savo turtų. Baltarusijos bankas „MTBank“ parduotas kelios dienos prieš paskelbiant sankcijas A.Aleksinui.

A.Aleksinas į sankcijų sąrašus įtrauktas birželio 21 d. Sankcijos galėjo grėsti ir didelės vertės turtui – Kipro kompanijai „MTB Investments Holdings Limited“, kuri valdė daugiau nei 40 proc. Baltarusijos banko akcijų. Tačiau panašu, kad sankcijos šio turto nepalies. Tiesa, Lietuvoje sankcijos jau veikia. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba „Sienai“ pranešė, kad dėl sankcijų Lietuvoje jau įšaldytos penkių ūkio subjektų sąskaitos. Be to, jei A.Aleksinas bandytų perleisti savo lietuviško verslo akcijas, tam užsidegtų raudona šviesa.

Birželio 23 d., tuoj po sankcijų pritaikymo A.Aleksinui, „MTBank“ pranešė apie savininkų kaitą. Nauja įmonės savininke nurodyta Dubajuje registruota bendrovė „Stoneva Limited“. Be to, pranešta, kad ji įsigijo „MTB Investments Holdings Limited“, kai Kipro įmonė jau valdė „daugiau nei 99 proc.“ banko akcijų. O tai reikštų, kad Kipro įmonė prieš didįjį sandorį išpirko 58,79 proc. banko akcijų, priklausiusių Aleksinų šeimos įmonei „Belneftegaz“.

Nors apie sandorį pranešta jau po sankcijų pritaikymo, jis įvyko keliomis dienomis anksčiau. Kipro registro duomenimis, „Stoneva Limited“ banką kontroliuojančią įmonę įsigijo birželio 16 d. Oficialiame banko pranešime nėra jokių užuominų apie sankcijų poveikį akcininkų kaitai. Teigiama, kad tai buvo „ilgiau nei metus trukusio darbo“ rezultatas.

Nauju banko savininku pristatomas Abdo Romeo Abdo – iš Libano kilęs verslininkas, jau daugiau kaip du dešimtmečius besisukantis Baltarusijos verslo padangėje. Geriausiai jis žinomas iš statybų sektoriaus. Jo kompanijų įvykdyti statybų projektai, anot Baltarusijos žiniasklaidos, vertinami apie milijardu dolerių. 

R.Abdo, anot kai kurių žiniasklaidos kanalų, gali būti susijęs ir su Aliaksandru Šakutinu ir Mikalajumi Varabejumi – dviem oligarchais, kuriems taikomos ES sankcijos. Vis dėlto tiesioginio ryšio tarp naujojo „MTBank“ savininko ir šių dviejų verslininkų nėra. Banką įsigijusi Dubajaus kompanija „Stoneva Limited“, beje, registruota tuo pačiu adresu kaip A.Aleksino sūnaus valdoma įmonė „Petrotrade FZE“, kuri mirgėjo „Sienos“ ir „Belsat“ tyrime apie cigarečių kontrabandą.

Susisiekėme su A.Aleksinu. Verslininkas nebuvo linkęs leistis į kalbas. „Apie mane vis rašote. Labai daug. Man sankcijos pritaikytos. Kodėl aš turėčiau jums ką nors komentuoti?“ – kalbėjo A.Aleksinas.

Banko perleidimas, anot jo, su ES sankcijomis nėra susijęs. Esą tai „seniai suplanuotas sandoris“.

Tai jau antras kartas šiemet, kai pastebimai keičiasi „MTBank“ akcininkų struktūra. Iki praėjusių metų pabaigos banko galutiniais savininkais buvo nurodomi A.Aleksinas ir jo žmona. Šių metų sausį A.Aleksinas iš savininkų struktūros pasitraukė, užleisdamas vietą dviem savo sūnums. 

Tai įvyko tuoj po to, kai Europos Sąjungos sankcijos pritaikytos būriui su Aliaksandro Lukašenkos režimu siejamų asmenų. Tarp jų buvo ir A.Aleksino verslo partneris Mikalajus Varabejus.

Jungiamoji grandis tarp šių dviejų verslininkų – kompanija „Bremino Group“, valdanti Bremino-Oršos laisvąją ekonominę zoną ir A.Lukašenkos sprendimu gaunanti milžiniškas mokesčių lengvatas. Trečiasis „Bremino Group“ akcininkas – buvęs A.Lukašenkos sūnaus padėjėjas Aleksandras Zaicevas. Jam, kaip ir A.Aleksinui, sankcijos pritaikytos birželio 21 d. 

Sprendime dėl sankcijų vardijama daug aplinkybių, kurias „Siena“ atskleidė savo tyrimuose, atliktuose bendradarbiaujant su nepriklausoma televizija „Belsat“. Tarp subjektų, kuriems pritaikytos sankcijos – ne tik „Bremino Group“. „Sohra group“, Dubajuje registruota A.Zaicevo bendrovė, besipelnanti iš tarpininkavimo parduodant sunkiąją techniką, gaminamą tokiuose valstybiniuose fabrikuose kaip „Belaz“ ar „Maz“.

A.Aleksinas įvardijamas kaip asmuo, turintis „artimus santykius“ su A.Lukašenka ir jo vyriausiuoju sūnumi Viktoru. Tarp įmonių, kurios įvardijamos kaip A.Aleksino ryšių su režimu išdavos, yra dvi, kurias nagrinėjome bendruose tyrimuose su „Belsat“. 

Pirmoji – „Energo-Oil“, bendrovė, turinti išskirtinę padėtį Baltarusijos tabako sektoriuje. Šios įmonės veikla domėjomės tyrime „KontraBat‘ka“, kuriame nagrinėjome rūkalų kontrabandos ryšius su režimu.

A.Zaicevo atveju, sankcijų sąraše pirmiausiai išskiriame viena įmonė – Dubajuje registruota „Sohra Group“, tarpininkaujanti eksportuojant Baltarusijos valstybinių fabrikų produkciją. Apie šią įmonę daug faktų atskleidėme tyrime „Bat‘ka, babkės ir bomžynas“. Jame taip pat nagrinėjome A.Aleksino ir A.Zaicevo pėdsakus Lietuvoje.

A.Aleksinas ir A.Zaicevas nuo 2012 metų turi verslus Lietuvoje. A.Aleksinas yra bendrovės „Lexie Ventures“ akcininkas, o A.Zaicevas Vilniuje įsteigė bendrovę savo mėgstamu pavadinimu „Sohra“. Iš Registrų centrui teikiamų duomenų susidaro įspūdis, kad abi įmonės veiklos pastaraisiais metais nevykdo. 

Sankcijos Lietuvoje palietė jau keletą subjektų

Anot FNTT, sankcijos A.Aleksino ir A.Zaicevo akcijoms įsijungtų tuo atveju, jei Baltarusijos oligarchai mėgintų su jomis atlikti sandorius.

„Lietuvoje pagal galiojančius teisės aktus, apribojimas disponuoti minėtų įmonių akcijomis atsirastų tik tuomet, jeigu akcininkai, turimas akcijas norėtų parduoti ar kitaip perleisti, sandorį sudarydami pas notarą arba įkeisti turimas akcijas, pvz. banke. Tokiu atveju įpareigotieji subjektai, šiuo atveju, notarai ar finansų įstaigos, privalo tokio sandorio netvirtinti“, - raštu pateiktame komentare teigia FNTT atstovė Modesta Zdanauskaitė.

FNTT gavo jau penkis pranešimus apie finansų įstaigų sprendimus dėl sankcijų apriboti ūkio subjektų sąskaitas. Ar tarp jų yra ir A.Aleksino bei A.Zaicevo lietuviški verslai, nedetalizuojama. Kiek ir kokio turto įšaldyta, FNTT esą nežino.

Prie šios publikacijos prisidėjo Amra Dzonlic ir Marija Matusevič

Publikacija iš dalies finansuojama Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo lėšomis.


„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.