Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

VRM parengė vadinamąjį „Abramovičiaus įstatymą“

VRM parengė vadinamąjį „Abramovičiaus įstatymą“

Arkadijus (kairėje) ir Romanas Abramovičiai („Sienos“ iliustracija)
Šarūnas Černiauskas
2024 06 12
Visi autoriaus tekstai →
Vidaus reikalų ministerija (VRM) parengė Pilietybės įstatymo pataisas, kurios palengvintų Lietuvos pilietybės atėmimą iš asmenų, kurie traktuojami kaip grėsmė šalies nacionaliniam saugumui. VRM patvirtina, kad pataisos parengtos reaguojant į „Sienos“ tyrimą apie Rusijos oligarcho Romano Abramovičiaus vaikams išduotus lietuviškus pasus.

Apie paruoštą įstatymo pataisų projektą VRM informavo trečiadienį. „Pilietybės įstatymo pakeitimais siūloma atimti Lietuvos Respublikos pilietybę iš asmenų, kurie turi dvigubą pilietybę, bet kelia grėsmę Lietuvos valstybės saugumui, viešai palaiko užsienio valstybę, kuri kelia grėsmę Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos valstybių bei jų sąjungininkų saugumo interesams, remia užsienio valstybės vykdomą tarptautinės teisės principus ir normas pažeidžiančią veiką ar šioje veikoje dalyvauja“, - teigiama ministerijos pranešime.

Anot ministerijos, nauju įstatymo projektu siekiama nustatyti, kad pilietybę įgiję asmenys ją prarasti gali „nepriklausomai nuo to, kokiu pagrindu ji buvo įgyta“. Šiuo metu galiojantis reglamentavimas pilietybės atėmimą leidžia tik tais atvejais, kai ji buvo suteikta išimties tvarka, už ypatingus nuopelnus Lietuvai.

Ministerijos siūlomas įstatymo projektas atspindi situaciją, kurią prieš maždaug pusmetį atskleidė „Siena“. Nutekėjusiuose „Cyprus Confidential“ dokumentuose aptikome įrodymus, rodančius, kad Rusijos oligarcho R.Abramovičiaus vaikai įgijo Lietuvos pilietybę kilmės pagrindu, o vėliau lietuviškus pasus panaudojo finansinėse operacijose, kurios galimai padėjo apsaugoti didelę dalį R.Abramovičiaus turto nuo Vakarų sankcijų. 

Reaguodama į „Sienos“ tyrimą, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė dar prieš pusmetį pažadėjo teisinės bazės korekcijas, kurias Vakarų žiniasklaida netruko pakrykštyti „Abramovičiaus įstatymu“. VRM patvirtina, kad Pilietybės įstatymo pataisos teikiamos atsižvelgiant į „Sienos“ tyrime atskleistus faktus.

„Iniciatyva keisti LR pilietybės įstatymą buvo anksčiau, bet ir R.Abramovičiaus atvejis susijęs su šiomis pataisomis“, - „Sienai“ teigė VRM Strateginės komunikacijos skyriaus vedėjas Mindaugas Bajarūnas.

Kaip VRM teikiamos Pilietybės įstatymo pataisos paveiks R.Abramovičiaus aplinką – prognozuoti dar anksti. Atskiras klausimas – ar įstatymo projektas bus apsvarstytas ir priimtas dabartinės kadencijos Seime.

R.Abramovičius pranešimus apie ruošiamą „Abramovičiaus įstatymą“ sutiko su pasipiktinimu ir kaltinimais antisemitizmu. Milijardieriaus vaikai – Arkadijus ir Anna – lietuviškus pasus įgijo kilmės pagrindu, mat R.Abramovičiaus seneliai buvo Lietuvos žydai, kilę iš Tauragės regiono.

 Publikacija parengta įgyvendinant Europos Komisijos programos „Creative Europe“ finansuojamą projektą „Collaborative Journalism Europe in a Global Context“, bendradarbiaujant su tarptautiniu tiriamosios žurnalistikos centru ICIJ.

sigle

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.