Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Jauna mama septintus metus bando prisibelsti iki Kęsto Komskio ir jo šeimos sąžinės

Jauna mama septintus metus bando prisibelsti iki Kęsto Komskio ir jo šeimos sąžinės

„Sienos“ iliustracija
Miglė Kalinauskaitė
2024 03 24
Visi autoriaus tekstai →
Vilnietė Simona Kibirkštytė septintus metus demonstruoja geležinę kantrybę kovoje už tai, kas teisėtai priklauso jai ir jos vaikams – kompensaciją. Ši kompensacija jai ir jos šeimai buvo priteista po siaubingos autoavarijos, kurioje girtas Pagėgių politiko Kęsto Komskio bendrovės „Agrolira“ darbuotojas pražudė jos vyrą.

Kaip sako nukentėjusioji, po visų šių metų jai yra labai svarbu pasiekti tašką, kada visiems laikams bus pasiektas teisingumas. 

„Man net nereikia to „atsiprašau“. Čia jau yra teisingumo paieškos ir atstovėjimas už save ir savo pusę, savo vaikus“, – kalbėjo našlaičiais likusių vaikų motina Simona.

Simona per tuos metus patyrė viską – netektį, avarijos kaltininko teismą, kompensacijos priteisimą iš Kęsto Komskio įmonės ir tos pačios įmonės bankrotą. Kaip vėliau nustatyta – bankrotas buvo sukeltas tyčia, siekiant išvengti kompensicijų Simonai ir jos vaikams mokėjimo.

„Sienos“ tyrime pastebėjusi įtartinas K.Komskio įmonės „Agrolira“ bankroto aplinkybes, Simona pati inicijavo ikiteisminį tyrimą. Jis buvusiam „Agroliros“ direktoriui, K.Komskio sūnui Algirdui, baigėsi teistumu ir neišmokėtų kompensacijų priteisimu. Tačiau nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo Simona ir jos vaikai atgavo tik menką dalį priteistos sumos, o neseniai byla grąžinta į apeliacinę instanciją.

Įvykis, pakeitęs viską

2017 m. liepos 17 d. girtas įmonės „Agrolira“ darbuotojas, vairuodamas įmonės automobilį, sukėlė avariją ir pražudė motociklu pas šeimą važiavusį jauną dviejų vaikų tėvą Vytį Šulinską, o pats iš įvykio vietos pabėgo. 2019 m. vasario pabaigoje Tauragės apylinkės teismas avariją sukėlusiam darbininkui skyrė penkerių metų laisvės atėmimo bausmę bei priteisė sumokėti keliasdešimt tūkstančių eurų kompensaciją artimiesiems. Kompensacijos mokėjimo prievolę jis solidariai dalijosi su pernai mero posto Pagėgių savivaldybėje siekusio K. Komskio dabar jau bankrutavusia bendrove „Agrolira“.

Kaip jau anksčiau atskleidė „Siena“, „Agrolira“ bankroto link nuriedėjo praėjus keliems mėnesiams po to, kai teismas žuvusiojo artimiesiems priteisė apie 100 tūkst. eurų kompensaciją. Iki bankroto, antstoliams iš įmonės pavyko išieškoti mažiau nei trečdalį priteistos sumos – virš 2 tūkstančių eurų, skirtų Simonai ir jos mirusio vyro tėvams, bei po 14 tūkstančių eurų kiekvienam našlaičiui. 

Dėl susikaupusių nepriemokų „Sodrai“ inicijavus „Agroliros“ bankrotą, antstolių rankos išieškoti likusią sumą tapo surištos. Tačiau, Simona nepasidavė ir su „Sienos“ žurnalistų pagalba suklijavus visą įvykių paveikslą nusprendė eiti toliau. Beveik lygiai prieš ketverius metus buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl „Agroliros“ bankroto ir turto iššvaistymo. 

Nagrinėjant bendrovės „Agrolira“ žlugimo aplinkybes, galiausiai buvo įrodyta, kad tuometis įmonės direktorius A.Komskis sąmoningai nuvairavo bendrovę į bankrotą. 2023 m. birželio 12 d. nutartimi Klaipėdos apygardos teismas nuteisė A. Komskį dėl įmonės turto iššvaistymo, nusikalstamo bankroto ir apgaulingo apskaitos tvarkymo. 

Tuo pačiu teismo sprendimu iš A.Komskio priteistos ir solidžios kompensacijos Simonai ir jos vaikams - tie patys pinigai, kurių mokėjimo buvo išvengta per „Agroliros“ bankrotą. Tačiau, kaip sako Simona, realybėje nuo teismo nutarties įsiteisėjimo pavyko atgauti tik labai menką dalį priteistos sumos. 

„Iki 2024 m. vasario mėnesio mes bendroj sumoj su vaikais esam gavę  2 tūkst. su trupučiu eurų“, – situaciją nupasakojo Simona.

Paklaustas, kodėl per pusę metų sumokėjo tik tokią menką dalį priteistos kompensacijos, A. Komskis prabilo apie antstolius.

„Žinokit, reikėtų čia daugiau į antstolius kreiptis, nes ten realiai jie turbūt papasakotų kodėl tokia maža suma. <...> Tai ten ta suma turbūt kur jūs kalbat buvo daug didesnė, nes ten antstolių atlyginimas dar nemažas į visą šitą įsiskaičiuoja“, – sakė A. Komskis.

Miglota ateitis

Šiandien žuvusio vyro artimųjų šansai atgauti jiems priklausančias kompensacijas atrodo dar labiau migloti, nes šių metų vasario 28 d. nutartimi A. Komskio byla grąžinta į žemesnę instanciją. Buvusiam „Agroliros“ direktoriui tai galimybė būti išteisintam, o Simonai ir jos vaikams – ženklas, kad kova dėl jiems priklausančios kompensacijos ir taip laukiamo teisingumo dar nėra baigta.

„Aš – mažas sraigtelis toje teisingumo sistemoje, o kažkas gal didesnis ir sugeba išlipti iš balos labiau sausas“, – mintimis dalijosi Simona. 

Paklaustas kaip vertina Aukščiausiojo teismo sprendimą, A.Komskis atsakė lakoniškai.

„Geras klausimas, turbūt teigiamai, žinoma“, – teismo sprendimą įvertino buvęs „Agroliros“ direktorius.

Simonos teigimu, ši teismo nutartis yra rimtas žingsnis atgal, nežinia kuriam laikui sukaustantis galimybes atgauti priteistas kompensacijas. 

„Po Aukščiausiojo teismo nutarties, iš tikrųjų, praėjus porai dienų gavau iš antstolių, kad vykdomoji byla sustabdyta. <...> Aš nesu advokatė, nesu šios srities specialistė, man yra aktualu tiesiog, kiek vėl reikės laiko, nes jau 7 metus tame „grožyje“ dalyvauju“, – „Sienos“ žurnalistams kalbėjo Simona.

Tragiškas įvykis, pražudęs pas šeimą važiavusį jauną vyrą, peraugo į septynerius metus trunkančią kovą dėl teisybės ir teisėtai priklausančių pinigų. Kaip teigia Kęsto Komskio sūnus Algirdas, jis dėl kraujo dėme sutepto įvykio kaltas nesijaučia.

„Savo kaltės tiesioginės… tikrai, aš negaliu sužiūrėt kiekvieno žmogaus, ką jie veikia po darbo“, – teigė buvęs „Agroliros“ direktorius.

Vis dėlto A.Komskis patikino, kad teismų maratonui pasibaigus jam nepalankiu sprendimu, jis pinigus Simonai ir jos šeimai sumokės.

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.