Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Po „Sienos“ tyrimo – baudos už ukrainiečių išnaudojimą

Po „Sienos“ tyrimo – baudos už ukrainiečių išnaudojimą

Mečislovas Bušas (Andriaus Švitros / „Sienos“ nuotr.)
Siena.lt
2022 06 06
Visi autoriaus tekstai →
Gegužę publikuotas „Sienos“ tyrimas „Pigūs ukrainiečiai“ nustatė karo pabėgėlių išnaudojimą Marijampolėje veikiančioje įmonėje „Nermeka“ – ir tai oficialu. Ukrainiečių darbdaviams skirtos baudos, pasitvirtinus „Sienos“ informacijai apie sąlygas, kuriomis buvo priversti dirbti iš karo siaubiamos šalies pabėgę žmonės.

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pranešė, kad baudos skirtos abiem darbdaviams, kurių veiklą nagrinėjo „Sienos“ tyrimas – įdarbinimo paslaugas teikiančios Marijampolės įdarbinimo firmos „Nermeka“ vadovui Mečislovui Bušui bei ledų fabriko  gamybos vadovei. 

“UAB „Nermeka“ atlikus patikrinimą buvo nustatyti maksimalaus darbo laiko pažeidimai darbuotojų – Ukrainos Respublikos piliečių atžvilgiu. Atsakingam asmeniui – Įmonės direktoriui M. Bušui buvo taikoma administracinė atsakomybė. Taip pat įmonei buvo teikiamos rekomendacijos darbo teisės būklės gerinimo klausimais”, - raštu komentavo VDI atstovė Jolanta Bielskienė. 

Tiesa, „IceCo“ ledų fabriko gamybos vadovė baudą gavo už lietuvių, o ne ukrainiečių atžvilgiu padarytus nusižengimus.

„UAB „ICECO ledai“ atlikus patikrinimą taip pat buvo nustatyti maksimalaus darbo laiko pažeidimai darbuotojų – Lietuvos Respublikos piliečių atžvilgiu“, - teigė J.Bielskienė. 

Tiek M.Bušui, tiek „IceCo“ gamybos vadovei skirta po pusę minimalios baudos, t.y. po 120 eurų. 

„Siena“ tęsia darbą aiškinantis galimus išnaudojimo atvejus. Jei turite informacijos apie šiuos ar kitus darbdavius, susisiekite su mumis. Konfidencialumą garantuojame.

Taip pat kviečiame dar kartą peržiūrėti tyrimą „Pigūs ukrainiečiai“:

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.