Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

Po „Sienos“ tyrimo – Seimo nario kreipimasis į prokuratūrą

Po „Sienos“ tyrimo – Seimo nario kreipimasis į prokuratūrą

Aleksejus Liniovas (Vilniaus pataisos namų nuotr.)
Miglė Krancevičiūtė
2021 09 30
Visi autoriaus tekstai →
Remdamasis jungtinio „Sienos“ ir „Belsat“ žurnalistų tyrimo duomenimis, Seimo narys Mindaugas Lingė patvirtino kreipsiąsis į prokuratūrą su prašymu išnagrinėti galimus sankcijų pažeidimus. 

Naujausiame tyrime „Siena“ su užsienio partneriais atskleidė buvusio kalėjimų sistemos pareigūno Aleksejaus Liniovo ryšius su Baltarusijos kompanija „BelAZ“, kuriai taikomos Europos Sąjungos sankcijos. 

A.Liniovas, Vilniaus pataisos namuose ėjęs direktoriaus pavaduotojo pareigas ir 2018 metais pasitraukęs į pensiją, nesiilsėjo. 

Nuo pasitraukimo iš pareigų nepraėjus nė pusmečiui, A.Liniovas tapo Kipro įmonės „Nativus Limited“ savininku. Ši įmonė nuo 2010 metų disponavo verslu Baltarusijoje – logistikos sektoriuje veikiančia ekspedicine kompanija „Belship“. Ši įmonė rikiuojama tarp sėkmingiausių Baltarusijos ekspeditorių. 

A.Liniovo verslą rugpjūtį pasamdė Baltarusijos valstybinė kompanija „BelAZ“, kuriai taikomos ES sankcijos. Pagal milijoninės vertės sandorį, „Belship“ turėjo nugabenti 10 savivarčių iš Baltarusijos į Čilę. „Sienos“ gautuose dokumentuose nurodyta sandorio tarp „BelAZ“ ir „Belship“ vertė – 1,1 mln. dolerių. 

Užsienio reikalų ministerijos vertinimu, naudą iš tokių sandorių gaunantis Lietuvos pilietis gali būti traktuojamas kaip sankcijų pažeidėjas. Už tai numatyta ir baudžiamoji atsakomybė.

Susipažinęs su tyrimu, Seimo Antikorupcijos komisijos narys M.Lingė „Sienai“ sakė rašysiantis kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu įvertinti galimus sankcijų pažeidimus. 

„Tyrime atskleista informacija leidžia pagrįstai kelti klausimus, ar nebuvo pažeistos Lietuvoje įgyvendinamos ES sankcijos, dėl ko grėstų Baudžiamajame kodekse numatyta atsakomybė. Todėl dėl tyrime minimų faktų ketinu kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad būtų atliktas tyrimas ir atskleista galimai nusikalstama veikla“, – komentavo M.Lingė.

Mindaugas Lingė. Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. Olga Posaškova)

Griežčiausia Baudžiamajame kodekse už ES sankcijų pažeidimus numatyta bausmė – iki penkerių metų laisvės atėmimo.

Publikacija finansuojama tarptautinio tiriamosios žurnalistikos fondo IJ4EU bei Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo lėšomis


„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.