Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

VPT vertins Pagėgių savivaldybės ir K.Komskio verslo santykius

VPT vertins Pagėgių savivaldybės ir K.Komskio verslo santykius

Kęstas Komskis (Vyginto Skaraičio / BNS nuotr.)
Miglė Kalinauskaitė
2024 03 28
Visi autoriaus tekstai →
Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) susidomėjo Pagėgių savivaldybės ir vietos politiko Kęsto Komskio įmonės „Kalibrus“ santykiais. Tarnybą sudomino savivaldybės praktika, sudarant daugiau nei dvi dešimtis žodinių sutarčių su buvusio kandidato į merus verslu. 

Sprendimas priimtas po „Sienos“ užklausos dėl žodinių sutarčių, kurių Pagėgių savivaldybė ir „Kalibrus“ per pastaruosius keletą metų sudarė daugiau nei dvi dešimtis. 

Pagėgių savivaldybės pateiktais duomenimis, iki šių metų vasario 22 d. su bendrove „Kalibrus“ bendra sudarytų sutarčių vertė siekia beveik milijoną tris šimtus tūkstančių. Žodinės sutartys įvertintos daugiau nei 60 tūkst. eurų suma, neretai sudarant po dvi ar daugiau tokių sutarčių per vieną mėnesį. 

Susipažinusi su šia informacija, VPT nuosprendė atlikti „sisteminį vertinimą“ ir atidžiau išnagrinėti Pagėgių savivaldybės ir „Kalibrus“ žodines sutartis, sudarytas 2020-2024 m. laikotarpiu. Tai raštu pateiktame atsakyme „Sienai“ patvirtino VPT direktorius Darius Vedrickas.

Bendrovė „Kalibrus“ – keletą metų veikiantis Komskių šeimos verslas. Ši įmonė veiklą pradėjo po to, kai žlugo kita tokia pat veikla besivertusi politiko šeimos įmonė „Agrolira“. Įmonė žlugo taip ir neišmokėjusi solidžios kompensacijos jauno vyro, žuvusio per girto „Agroliros“ darbininko sukeltą avariją, šeimai.

Po „Sienos“ tyrimų ir nukentėjusiosios Simonos Kibirkštytės inicijuoto ikiteisminio tyrimo, „Agrolirai“ vadovavęs K.Komskio sūnus Algirdas Komskis buvo nuteistas dėl finansinių nusikaltimų, iš jo taip pat priteista žuvusio vyro šeimai neišmokėta kompensacija bei „Agroliros“ nesumokėtos skolos valstybei. Šiuo metu šis procesas grąžintas į apeliacinę stadiją.

Plačiau apie šią istoriją pasakojome praėjusią savaitę paskelbtoje „Sienos“ publikacijoje.

Pernai Pagėgių mero posto su Regionų partija siekęs K.Komskis taip pat buvo teisėsaugos akiratyje dėl „Agroliros“ bankroto, tačiau jo atžvilgiu ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas. Politiko sūnus Algirdas savo kaltę dėl „Agroliros“ žlugimo neigia.  

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Contribee platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.