Contact us

Any questions, tips? Anything else?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
naujienos

„Sienos“ tyrimo personažams – milžiniška bauda už sankcijų pažeidimą

„Sienos“ tyrimo personažams – milžiniška bauda už sankcijų pažeidimą

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Šarūnas Černiauskas
2024-07-10
Visi autoriaus tekstai →
Kriptovaliutų operatorei „Payeer“, kurios naudojimą apeinant Rusijai taikomas sankcijas atskleidė „Sienos“ ir partnerių tyrimas, paskirtos dvi didžiulės baudos, kurių bendra suma siekia beveik 9,3 mln. eurų, praneša Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

„Payeer“ – viena daugelio kriptovaliutų įmonių, kurios veiklą į Lietuvą perkėlė iš Estijos – po to, kai ši Baltijos šalis sugriežtino virtualių valiutų sektoriaus reguliavimą. Tyrime „Pasakėlės iš kripto“, kurį atlikome bendradarbiaudami su Delfi.ee ir Vsquare.org, atskleidėme, kad „Payeer“ platforma naudojama Rusijai įvestų sankcijų apėjimui ir leidžia Rusijos klientams atlikinėti operacijas Vakarų valiutomis. Būtent už tokius pažeidimus „Payeer“ paskirta didžiausia baudos dalis – 8,23 mln. eurų.

„Surinktą medžiagą vertinusi FNTT Tarptautinių sankcijų įgyvendinimo komisija nustatė, kad nuo faktinės veiklos pradžios UAB „Payeer“ priklauso kriptovaliutų platforma „Payeer.com“, per kurią bendrovė savo klientams, daugiausiai iš Rusijos, leido vykdyti sandorius Rusijos rubliais, juos pervedant iš Europos Sąjungos sankcionuotų Rusijos bankų ir į juos. Rusijos fiziniams ir juridiniams asmenims taip pat buvo suteikiama galimybė gauti kriptoturto piniginės, sąskaitų tvarkymo ar saugojimo paslaugas.

Konstatuota, kad tarptautinių sankcijų įstatymus bendrovė pažeidžia daugiau nei 1,5 metų. Nustatyta, kad per šį laikotarpį UAB „Payeer“ turėjo ne mažiau nei 213 tūkst. klientų, o bendrovės pajamos siekė daugiau nei 164 mln. eurų", –  teigiama FNTT pranešime.

Anot tarnybos, „Payeer“ privalėjo tikrinti savo klientus, nutraukti sankcionuotų klientų aptarnavimą bei įšaldyti jų lėšas. Viso to bendrovė nedarė, o su FNTT nebendradarbiavo.

FNTT vertinimu, kriptovaliutų įmonės „klientų tapatybės nebuvo tinkamai nustatytos ir patikrintos tyčia, siekiant neprarasti reikšmingos dalies pajamų“.

Kitą baudą, kurios dydis siekia apie 1,06 mln. eurų, FNTT bendrovei paskyrė už pinigų plovimo prevencijos reikalavimų nesilaikymą.

FNTT konstatuoja, kad „Payeer“ paskirta bauda – didžiausia bauda, kada nors paskirta už sankcijų pažeidimą. Kriptovaliutų įmonė šį sprendimą dar gali skųsti.

Kviečiame prisiminti tyrimą „Pasakėlės iš kripto“:

„Siena“ yra pelno nesiekianti organizacija, išlaikoma žurnalistinio entuziazmo ir geros valios žmonių. Neparduodame reklamos bei teisių į tyrimus, kad svarbi informacija visuomenę pasiektų be jokių apribojimų ir be etikečių su kaina. Jei tikite mūsų darbu ir idėjomis, kviečiame prisidėti prie „Sienos“ veiklos Patreon platformoje.
© Tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“. Šią publikaciją leidžiama perpublikuoti daline ar pilna apimtimi, gavus raštišką VšĮ Tiriamiosios žurnalistikos centras sutikimą ir nurodant informacijos šaltinį.
No items found.

Discover more investigations

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai tam, kad užtikrintume Jums sklandesnį naršymą svetainėje bei galėtume analizuoti svetainės naudojimą. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų PRIVATUMO POLITIKĄ.